Rola opakowań biodegradowalnych
Opakowanie odgrywa ważną rolę w ochronie i wydłużeniu okresu przydatności do spożycia w łańcuchu dostaw produktu spożywczego. Opakowania z tworzyw sztucznych są szeroko stosowane od dziesięcioleci, jednak materiały te wykonane z pochodnych ropy naftowej są drogie, ich rozkład zajmuje wiele lat, a tym samym znacznie wpływają na zanieczyszczenie środowiska naturalnego. Badania wskazują, że zaledwie 5% tworzyw sztucznych nadaje się do recyklingu, a reszta zanieczyszcza grunty i zbiorniki wodne, wpływając bezpośrednio na faunę i florę. Dlatego właśnie opakowania biodegradowalne są słuszną alternatywą, przyjazną dla środowiska.

Termin biodegradowalny odnosi się do tych materiałów, które mogą być łatwo rozłożone w krótkim czasie. Biorąc pod uwagę negatywny wpływ tworzyw sztucznych na bazie ropy naftowej na zanieczyszczenie środowiska, wzrosło zapotrzebowanie na opakowania biodegradowalne, zwłaszcza w sektorze spożywczym. Są one wytwarzane na bazie biopolimerów, czyli cząsteczek obecnych także w białkach. Opakowania takie są produkowane przede wszystkim z materiałów roślinnych, takich jak: skrobia, celuloza, olej roślinny, cukier i trzcina. Oferują one najlepsze rozwiązanie szczególnie w zakresie pakowania produktów bardzo łatwo psujących się.